poniedziałek, 12 listopada 2012

Inspiration monday

#27



Some time ago I wrote about my survivor kit for making soups. One of the items on that list was coconut milk. I use it a lot. Not only for soups but also as a substitute for normal milk. I cook oatmeal on coconut milk or make myself cocoa with it (when I want lighter version or have some Vege friends over). One day when shopping for groceries I started to read the ingredients list on a canned coconut milk. Much to my surprise there was a lot more than just coconut and water. So I decided to make my own milk. The results were quite satisfying, so here is my recipe for homemade coconut milk.

Jakiś czas temu pisałam o moim zestawie ratunkowym do robienia zup. Jednym z produktów na liście było tam mleko kokosowe. Używam go sporo. Nie tylko do zup, ale także jako zamiennik dla normalnego mleka. Gotuję na nim owsiankę i kakao (kiedy mam ochotę na lżejszą wersję lub odwiedzają mnie znajomi, którzy są Vege). Pewnego dnia podczas zakupów zaczęłam czytać listę składników na puszkowym mleku. Ku memu zaskoczeniu było na niej znacznie więcej rzeczy niż kokos i woda. Więc postanowiłam spróbować zrobić własne mleko. Rezultat wyszedł na tyle zachęcająco, że zamieszczam przepis wykonania mleka kokosowego w domu.




Stuff you need:

    1. 1 cup of coconut flakes
    2.  3 ½ cups of water
    3.  blender
    4.  a clean cloth
    5.  bowl
    6.  jar

Soak coconut flakes in 1 cup of water for at least two hours. After that time pour them into your blender add 1 cup of boiling water and blend for about 5 minutes.
Fasten the cloth on a bowl using rubber band and pour the coconut to drain. Gather the edges of the cloth and sqeeze firmly until the coconut mass is nearly dry.
Put it into the blender again and add 1 ½ cups of boiling water. Repeat the whole procedure.
You get around 1 liter of coconut milk. If you’ll add less water, you will get fatter milk. I recommend storing it in a jar (not a bottle) because after couple of hours it will split into two layers (like canned milk) and it will be difficult to get it out.

Potrzebne będzie:

1 szklanka wiórków kokosowych
3 ½ szklanek wody
blender
czysta ścierka (ja użyłam staromodnej tkaninowej chusteczki do nosa)
miska
słoik

Namoczyć kokos na przynajmniej 2 godziny w jednej szklance wody. Po tym czasie przelać wszystko do blendera, dodać 1 szklankę wrzątku i blendować przez około 5 minut.
Na misce za pomocą gumki recepturki zamocować ściereczkę. Wlać masę kokosową i przesączyć. Potem zebrać rogi ścierki i porządnie odcisnąć zawartość, aż będzie prawie sucha.
Wrzucić z powrotem do blendera, dodać  1 ½ szklanki wrzątku i znowu blendować. Powtórzyć całą procedurę odciskania. I gotowe.
Z podanej ilości wychodzi około 1 litra mleka kokosowego. Jeśli dasz mniej wody, uzyskasz bardziej tłuste mleko. Polecam przechowywać je w słoju, ponieważ po kilku godzinach w lodówce się rozwarstwi i będzie je trudno wydobyć z butelki (przetestowane ;-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz