poniedziałek, 18 lutego 2013

Inspiration Monday

#35

Jak zrobić idealne kakao. :-)

1. Weź swój ulubiony kubek i nalej do niego pełnotłustego mleka.
2. Wlej mleko do rondelka, zostawiając ok. 1/4 w kubku.
3. Wsyp dwie duże łyżeczki dobrego, ciemnego kakao do kubka (nie kakao instant!) i ucieraj aż otrzymasz jednolitą, aksamitą konsystencję bez grudek.
4. Dodaj swoje ulubione przyprawy - ja lubię cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Dadaj tylko "czubek noża" przypraw, bo inaczej kakao będzie za ostre.
5. Zagotuj mleko i gorącym zalej kakao.
6. Wymieszaj i posłodź łyżeczką miodu.

Możesz udekorować swoje kakao tartą czekoladą, bitą śmietaną lub piankami.

Voila! Właśnie zrobiłeś idealne kakao! :-)



How to make the perfect cocoa. :-)

1. Take your favourite mug and fill it with whole milk.

2. Pour most of the milk into a pan, living ¼ of it in the mug.

3. Put two big teaspoons of good quality dark cocoa into the mug and whisk until you have bump-free, velvet content.

4. Add your favourite spices – I like cinnamon, ground ginger and nutmeg. You want to add only “tip of a knife” of spices, because more of them would make the cocoa too spicy.

5. Boil the milk and pour it into the mug.

6. Stir and sweeten with one teaspoon of honey.

You can decorate your cocoa with grained chocolate, whipped cream or marshmallows.

Voila! You’ve made the perfect cocoa! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz