piątek, 28 czerwca 2013

The taste of Croatia – my way / Smaki Chorwacji – po mojemu



There are some things which will always make me think about Croatia from now on. Things like pebbles and Korculanska Bula (pasta frutti di mare). I brought home some culinary souvenirs. Goat cheese and wine and olive oil. And all of those lovely memories of quiet time spend out on dinners, celebrating each meal. I want to keep this feeling as long as I possibly can. So today I made myself some stuffed aubergine. I filled it with grits and tomatoes season it with rosemary and baked with goat cheese on top. You may say – it sounds so Italian. Well yes, and no. It sounds so Croatian as well. :-)

The Croatian cuisine is very much like Italian. It also has many Turkish and Hungarian influences. Unfortunately I didn’t make any photos of the food that we ate in Croatia. It felt bizarre to just pull out a camera and photograph what’s on the plate. But trust me it was a culinary adventure to eat Cervapici – traditional grilled dish served with ajvar (red bell-pepper paste) – or listed above Korculanska Bula (homemade pasta with cream sauce and shrimps). It was an adventure to drink fig wine and slivovica (distillate alcohol made out of plums). To observe great rosemary bush growing wildly on the roadside. To taste freshly baked bread with extra virgin olive oil made by our land-lady. Yes indeed – this was a very tasty trip. :-)



Są takie rzeczy, które już zawsze będą mi się kojarzyć z Chorwacją. Rzeczy takie jak otoczaki na morzem czy Korczulanska Bula (makaron frutti di mare). Przywiozłam sobie z Chorwacji kilka kulinarnych pamiątek. Kozi ser dojrzewający, wino, oliwę… I te wszystkie wspomnienia spokojnych momentów przy wspaniałym obiedzie o celebrowaniu posiłku. Chcę zatrzymać to uczucie jeszcze trochę dłużej. Dlatego dzisiaj robię nadziewane bakłażany. Wypełniłam bakłażana kaszą i pomidorami, doprawiłam rozmarynem i zapiekłam z kozim serem. Pewnie pomyślicie – to brzmi bardzo włosko. Tak – i nie. To brzmi bardzo chorwacko. :-)
Kuchnia chorwacka jest bardzo podobna do włoskiej. Widać też wpływy kuchni tureckiej i węgierskiej. Niestety nie zrobiłam żadnych zdjęć jedzenia, które jedliśmy w Chorwacji. Wydawało mi się trochę dziwne tak po prostu wyciągnąć aparat i fotografować co mam na talerzu. Ale uwierzcie mi to była kulinarna przygoda spróbować takiego np. Cervapici – grillowanych „kiełbasek” z mięsa mielonego podawanych z pastą ajvar, albo wspomnianej wyżej Korczulanskiej Buli (domowy gruby makaron z kremowym sosem śmietanowym i krewetkami). To była przygoda spróbować figowego wina i śliwowicy. Widzieć rosnący dziko przy drodze rozmaryn. Próbować cudownego chorwackiego chleba z najlepszą oliwą extra vergine, tłoczoną przez naszą gospodynię. Tak, zaiste – to była bardzo smakowita podróż. :-)

1 komentarz:

  1. I know people that pull out their camera and photograph their food all the time. I see people do it all the time, too...well, when we're not eating fast food, anyway.

    OdpowiedzUsuń